Det förflutna

Jag är stolt över mitt sextonåriga jag

20130808-103858.jpg

Tjejen ni ser på bilden är 16 år och livrädd. Redan efter två dagar i gymnasiet strulade skolan till sig och hon var hela tiden rädd. Rädd för att inte passa in, rädd för att bli lämnad av sina vänner, rädd för att ta sig till skolan på egen hand (så rädd att hon skolkade från skolan om ingen kunde gå med henne hela vägen till rätt klassrum), rädd för att leva. Hon hade nyss börjar självskada och nyss börjat gå till en psykolog på BUP som inte tog henne på allvar. Hon var rädd för sin familj, övertygad om att hon skulle få skäll för saker hon gjort fel (vilken bara var inbillning). Hon var rädd för sin bror som tycktes avsky henne innerligt och hon var rädd för att komma ut som bisexuell.

Den där rädda tjejen, med tre helvetiska år i högstadiet bakom sig, var så rädd för allt livet erbjöd att hon inte vågade leva.

En dag gick hon från skolan med en vän när två personer från nån radiokanal stoppade dem. De hade en fråga de ville ha svar på och tjejerna gick med på att besvara den.
”Vad tycker ni är manligt och vad är kvinnligt?” Frågade en av personerna.
Vännen fick fram nånting om att läppstift är kvinnligt och resten av svaret är bortglömt.
Och den rädda lilla tjejen, hon som var jag, kom med ett svar som jag idag är väldigt stolt över. ”Jag tycker inte att nånting är manligt eller kvinnligt. En kille kan ha klänning och smink och ändå vara kille.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s