Mentala sårbarheter

Den fruktade huvudstaden

20130813-095913.jpg

Det är nånting med Stockholm som jag inte tycker om. När andra pratar om hur vackert det är känner jag bara kyla och äckel och när folk säger att de ska åka dit känner jag allt annat än avundsjuka.
Men mamma ville åka dit över dagen med mig. En hel dag ägnad bara åt oss. Jag skulle ljuga om jag säger att jag var pepp från början, men när dagen närmade sig kändes det ändå mer än okej. Inte för att vara i Stockholm, men kul att för en gångs skull få umgås med bara min mamma. Det finns liksom aldrig tid för det längre.

Att gå på den där jävla bussen var vidrigt och jag var jävligt bitter över att inte få röka på några timmar. Överallt satt gäng med fnissiga tjejer. De framför oss ägnade nästan hela resan åt att sminka sig och kolla sig i telefonerna, ta ego-bilder och prata om sitt utseende. På riktigt alltså, det finns såna människor. Själv satt jag osminkad och ful och kände mig mer nöjd med mig själv än på länge.
Det gick bra att åka buss ändå. Det kändes okej att inte kunna röka. Men ett vägarbete försenade oss en timme och jag blev rastlös och agiterad och tvingades ägna massa energi till acceptans och djupandning.
När bussen kom in i Stockholm växte obehaget och äcklet och jag undrade vad jag gett mig in på.

Vi ägnade våra första trettio minuter i den fruktade staden åt att leta toaletter och ilskan fick mig att gorma frustrerat när vi tvingades betala tio spänn var för att gå på toaletten. Tio jävla spänn för två minuter på en toalett! Sinnes!

Skumt nog blev jag lugn jävligt fort. Det var människor överallt och ändå sjönk mitt obehag drastiskt och jag lyckades njuta. Igår klarade jag av att göra saker som förvånade både mig själv och mamma.

20130813-101032.jpg

Vi drack dyrt, men fantastiskt gott, kaffe på Söder (fast ärligt talat gör jag godare islatte hemma). Vi besökte butiker och efter en stund hittade jag två saker jag ville ha på indiska.

20130813-101220.jpg

Jag använde mina födelsedagspengar och lyxade till det med en vacker rökelsehållare och det dyraste doftljus jag nånsin köpt.

Tiden försvann alldeles för fort och efter ett helvetiskt letande efter en present till Sofia var det dags att äta lunch.

20130813-101407.jpg

Det var inte ens lite läskigt att sitta på restaurang och äta och mamma frågade om det berodde på att vi är i Stockholm. Jag vet inte. Främst tror jag det beror på att jag var så lugn, men varför var jag så lugn? Stockholm i sig, och människorna där, stressar bara upp mig, men ändå var jag lugn.
Och det var fantastiskt att sitta under markisen på uteserveringen och höra regnet smattra.

20130813-101734.jpg

Jag köpte en bok på Akademibokhandeln och en stor kartong med garn och dyra pennor att rita med i nån pysselaffär.
Sista halvtimmen innan vi skulle hem ägnades ännu en gång åt att leta toaletter och även denna gång kostade det tio jävla spänn per person utan en chans för oss att fuska oss in på samma toalett.

Det blev trots allt bra. Men affärerna är fan inte ett dugg bättre än de som finns i Örebro och Stockholmarna både går och kör bil som idioter. Under den korta stund mamma och jag åt lunch var det tre gånger bilar höll på att krocka. Dessutom hittade vi ingen bra garnaffär alls. Jag ville ha virknålar med tjockare skaft, och kanske lite garn, men vårat ihärdiga letande gav inget resultat. Och de tre H&M-butikerna hade inte den snygga västen jag hittat på H&M i Örebro. Och Dressman och intersport och nån annan jävla sportaffär – de hade fan ingenting jag ville köpa.

Ändå är jag nöjd och jag vill tillbaka. Men inte för att handla. Jag vill dit för att vandra runt på historiska platser och sitta på plattan och titta på människor.

Idag är jag slut på energi. Gårdagen har tagit ut sin rätt och det blir nog inget annat än soffan för mig idag, men det är värt det. Jag exponerade mig för fasor och idag förtjänar jag att bara ta det lugnt.
Och virknålar får jag beställa på nätet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s