BPS, DBT & dylikt, Mentala sårbarheter, Mina diagnoser

Självinvalidering, diagnoser och självhat

JAG SITTER INVIRAD I EN filt på balkongen. Fast jag inte längre röker gillar jag att sitta här. Tystnaden, kylan, lugnet.

Jag har precis läst ut en bok för första gången på flera månader. Kristian Gidlunds bok, som också är en blogg. Jag köpte boken i Stockholm i ett försök att få perspektiv. Ni vet det där självklandret jag är så bra på, – jag tänkte att Kristians berättelse om obotlig cancer skulle få mig att ta tag i mig själv.

Nej, det funkar inte så, jag vet det, men det är lätt att hamna i de tankarna. Framförallt när depressionen ligger som ett dis över tillvaron. Men sanningen är ju den att lika lite som Kristian ligger till grund för sin diagnos ligger jag till grund för de diagnoser jag har. Istället för att ge mig perspektiv har boken främst gett mig två saker:
> Ett ökat obehag. Boken har stundtals varit riktigt vidrig att läsa och när jag läst den medan jag haft ångest har ångesten bara ökat tillsammans med självföraktet. Varför kan jag inte bara må bra när det finns folk som har det så mycket värre?*
> Och ett bevis för mig själv att jag faktiskt är bra på att ta tillvara på de så kallat små stunderna i livet. Jag har länge varit övertygad om att fallet är så, men vet det nu ännu mer efter att ha läst boken. Jag tänker på hur jag varje dag kramar sönder mina hundar och njuter av dem som att vår dag tillsammans vore den sista. Och jag tänker på hur jag hela tiden förklarar för Sofia och Bennie hur mycket jag älskar dem, fastän orden är så svåra att få ur.
Och framförallt – jag är så väldigt tacksam, även när jag mår som sämst.

Så kanske har jag trots allt fått perspektiv på mitt liv ändå?

* Men smärta ska aldrig nånsin värderas. Den där kursiverade raden är bara en produkt av självhat och invalidering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s