BPS, DBT & dylikt, Det förflutna, Färdigheter, Mentala sårbarheter, Mina diagnoser, Svårigheter, Vardagligt

Har aldrig varit mer klartänkt än just nu

Igår hade jag min sista DBT-session, jag är klar med boostern, och jag har nog aldrig varit mer klartänkt än nu. Jag minns att jag nådde den här nivån när jag slutat DBT för snart två år sen, men sen gick det snabbt utför. Jag glömde bort att använda färdigheter och strategier jag lärt i terapin och började sakta ramla ned flera trappsteg på den trappa jag kämpat mig upp för.

Det här stadiet är så fantastiskt. Jag kan se på situationer där jag tidigare dömt sönder mig själv och konstant varit självinvaliderande med en sån otrolig klarhet.
Jag förstår varför jag tog illa upp när grannungen kallade Kami för knäpp och föräldern bara skrattade till svar. Och jag förstår varför jag tog illa upp när en bekant gillat en bild på Facebook där det bland annat stod att feminister hatar män.
Och det är så skönt, att ta bort skulden från mig själv och min känslighet, och istället lägga den på omvärldens arrogans och okunskap.

Men nu börjar ju det riktigt jobbiga, – att hålla mig flytande. Terapeut K sa som avslutande ord att jag absolut aldrig får glömma bort min känslighet. Jag må vara fri från en borderline-diagnos, men den inbyggda känslomässiga sårbarheten finns alltid kvar. Min hud är så tunn att bara en lätt smekning kan få mig att börja blöda och det tar tid, lång tid, innan såren börjar läka. Bildligt talat alltså. Och det är nånting jag aldrig får glömma bort och jag hoppas innerligt att dagarna av självhat på grund av min sårbarhet för alltid är över. Jag förtjänar inte det hatet från mig själv. Tvärtom faktiskt. Jag förtjänar att se mig själv som en hjälte för allt jag lyckats övervinna i en mer eller mindre konstant motvind.

Mitt fokus just nu är att bygga en kris-Box (mer om det nån annan gång) och att fortsätta bygga upp mig själv med att fokusera dels på sånt som jag gillar och dels på sånt som får mig att känna mig kompetent.

För jag är faktiskt riktigt bra. Jag är bra som fan!

IMG_0659.JPG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s