BPS, Färdigheter, Mentala sårbarheter, Svårigheter, Vardagligt

Det där stigmat som kommer med psykisk sjukdom får mig att vilja spy på allt

IMG_5303

Alltid när jag går ned mig, när jag mår sämre, kommer också skammen. Det är så lätt att börjar tro att omvärlden, min omvärld, står och värderar. Kanske hånskrattar, åt att jag om och om igen börjar må sämre. Att jag aldrig tycks kunna hålla mig på en stabil nivå. Kanske tänker de att jag är dålig som inte klarar allt det där som de klarar. Att jag är svag.

Jag ser hur människor på Facebook detaljerat berättar om fysiska sjukdomar och problem och jag önskar att vi, vi med psykiska problem, var lika öppna. Det är vad som krävs för att få det här jävla stigmat att sjunka.
Men jag vet ju att om jag började skriva långa facebookstatusar om mina bekymmer så skulle människor se mig som uppmärksamhetssökande. Jag skulle bli sedd som nån som kanske tycker synd om sig själv och vill ha medömkan.

Det är så jävla svårt allting. Jag kan inte leva mitt liv rädd för hur andra ska se på mig. Seriöst. Jag vet att jag inte är svag. Jag vet att jag inte söker uppmärksamhet. Borde inte det räcka? Är det inte nog med att jag själv håller på och skäller ut mig själv hela tiden? Måste jag vara rädd för vad andra tycker också?

Jag vet vad jag behöver göra för att må bättre. Det är tre steg. 1, äta bra och regelbundet. 2, börja motionera. 3, sova åtta, nio timmar och bara på natten. Skulle också behöva minska på ältandet.
Så jag vet vad jag behöver göra men jag vet inte hur det ska gå till. Hur jag ska lyckas ta det där första steget som är det allra svåraste. Jag gjorde det så bra i höstas. Fick till alla mina problemområden och jag mådde bättre än vad jag troligtvis nånsin gjort tidigare.
Så blev jag fysiskt sjuk. Det varade i nästan tre veckor, och sen var det kört. Sen hamnade jag på ruta ett igen.

Hur ska jag ta mig vidare? Hur ska jag förmå mig själv att ta det där allra första steget? Jag minns inte ens hur jag gjorde sist, men jag vet att jag kommer lyckas för det gör jag alltid. Jag vet bara inte hur.
Än.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s